DUTCH OVEN

Dutch Oven, een gietijzeren pan.

De Dutch Oven is een gietijzeren pan van een zware kwaliteit. Je kunt de Dutch Oven in de Braai plaatsten of bijvoorbeeld aan een driepoot boven een vuur hangen. In de Dutch Oven kun je een taart bakken, een stoofpotje maken, spareribs maken, of zelfs een brood of pizza bakken.

Het grote verschil tussen de Potjie en de Dutch Oven is de vorm. Door de platte bodem is het makkelijk om in de Dutch Oven een taart, brood, pannenkoek of pizza te maken. De ronde bodem van de Potjie heeft weer als voordeel dat de warmte goed verspreidt en het eten hierdoor niet aanbrandt. Een ander voordeel is dat het vocht via de bovenkant weer terug druppelt op de maaltijd.

Ook al doet de naam “Dutch Oven” vermoeden dat het iets Nederland is, het zijn met name de Amerikanen die erg bedreven zijn in het werken met de Dutch Oven. Er worden zelfs wedstrijden georganiseerd voor het koken met een Dutch Oven en op het internet zijn dan ook tal van recepten te vinden.

De Dutch Oven is een pan van hoge, zware kwaliteit die levenslang meegaat. Hierin is het wel van belang dat je er goed mee om gaat en de pan goed onderhoudt. In dat geval zal de Dutch Oven alleen maar beter worden en heb je er meer plezier van.

 

 

Enkele tips:

Eerste keer gebruiken

  • In de fabriek wordt de Dutch Oven ingesmeerd met een laagje was om het te beschermen tijdens transport. Dit waslaagje moet worden verwijderd voor gebruik. Verwarm de Dutch Oven totdat de wax kan worden afgenomen met een doekje. Dit hoeft niet té heet.
  • Vervolgens kan je de Dutch Oven verder inbranden. Doe de Dutch Oven in een oven op 150 tot 200 graden voor ongeveer een halfuur.  Wrijf de Dutch Oven in met Zonnebloem olie. (gebruik geen olijfolie). Doordat het poreuze gietijzer open staat door de hitte, zal de olie de poriën afsluiten. Verwarm de Dutch Oven vervolgens nog een uur in de oven op 150 graden en laat hem daarna rustig afkoelen in de oven.
  • Uiteraard kan dit hele proces ook in de braai alleen zal de temperatuur wat lastiger te controleren zijn. Maar met een klein beetje ervaring is dit redelijk eenvoudig.
  • Maak de Dutch Oven direct na gebruik schoon en deze dus niet een poos laten staan met etensresten. Koel de Dutch Oven na gebruik niet te snel af met grote hoeveelheden koud water.
  • Maak de Dutch oven schoon met een mesje of spatel. Gebruik eventueel een klein beetje water voor om het te laten weken.  Gebruik GEEN schoonmaak of afwasmiddel. Doe een Dutch Oven nooit in de afwasmachine
  • Zorg dat deze goed droog is voordat het wordt opgeborgen. Laat de deksel op een kier en stop er eventueel wat oude kranten in tijdens opslag.
  • Mocht de Dutch Oven aanbranden, maak deze dan schoon met een staalborstel. Vervolgens goed uitspoelen, inbranden en insmeren met (zonnebloem) olie.

Na gebruik

 

Gebruik je de Dutch Oven of Potjie goed, heb je een uniek product voor het leven. 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!