- Gebruik voor dit recept de Wokring en een gietijzeren Wok of pan in de onderste positie aan de linkzijde. Aan de rechterzijde gebruik je het Churrasco frame.
- Steek de Braaimaster aan en schuif de kooltjes (zodra deze ontstaan) onder de wok. Houd rekening met 30 – 45 minuten voor de kooltjes. Steek dus alvast het vuur aan voor je gaat snijden en de marinade voorbereiden. Net zo fijn een vuurtje erbij.
- Meng de ingrediënten voor de marinade en voeg de gamba’s hierbij. Zorg dat alle gamba’s een mooi laagje hebben van de marinade.
- Snipper het uitje en snijd de knoflook fijn. Fruit deze aan in de wok met wat olijfolie tot het glazig is.
- Voeg de Arborio rijst toe. Reken een ruim handje per persoon. Wanneer de risotto glazig is, kun je de gehalveerde cherry tomaatjes toevoegen. Bak deze even mee en vervolgens mag je de risotto afblussen met een scheut witte wijn. Laat bijna volledig verdampen.
- Voeg de tomaten uit blik toe aan de risotto en roer dit door elkaar tot het vocht in de risotto is getrokken.
- Schep vervolgens 2 soeplepels hete bouillon in de pan en laat de bouillon al roerend opgenomen worden door de rijst. Blijf bouillon toevoegen en roeren tot het vocht is opgenomen.
- Roer, als de rijst beetgaar is, het sap van een halve citroen, een handje gescheurde basilicum, de boter en Parmezaan erdoor. Laat de risotto 5 minuten rusten. Proef en breng indien nodig op smaak met zout en peper. Roer als laatste de basilicum erdoor.
- Haal de wok met de risotto uit de ring en verwijder de ring. Zet de wok eventueel op het werkblad vlak voor de Firebox, zodat deze warm blijft.
- Plaats aan de linkerkant het rooster op het laagste niveau voor het grillen van de asperges. Schuif maximaal kooltjes onder het rooster voor veel hitte. Snijd de onderste deeltjes van de asperges. Bestrijk ze met een beetje olijfolie en grill ze op het rooster tot ze mooie grillstrepen hebben.
- Rijg de gamba’s op de spiesen en plaats deze op het Churrasco frame die aan de rechterkant op de middelste positie zit. Grill de gamba’s zo’n 5 minuten tot ze een mooie kleur hebben.
- Haal de asperges uit de Braaimaster en doe een beetje olijfolie, zeezout-vlokken en citroenrasp over de asperges.
- Haal de gamba’s van de Braaimaster en doe daar eventueel nog wat citroenrasp op voor een mooi kleurtje en wat frisheid.
- Vul het bord met een ruime schep risotto, besprenkel met olijfolie en wat geraspte Parmezaan en voeg de asperges en gamba’s hierbij.